top of page

Günlük Alışkanlık Olarak Meditasyon



Meditasyonu ve farkındalığı günlük alışkanlığınız haline getirmek;

1-   Günlük meditasyonunuz için uygun bir yeriniz olsun.Minimum düzeyde rahatsız edileceğiniz herhangi bir yer. Burası için ufak düzenlemeler yapabilirsiniz, örneğim minik bir mum, kilim, yastık gibi. Özel bir yer yaratmanın keyfini yaşamak için kendinize izin verin. Bu yerde olamayacağınız durumlar olduğunda, rutini bozmak için zihin bahane üretebilir. Her neredeyseniz orada da kendinize vakit ayırın.

2-    Sizin günlük programınıza ve mizacınıza uygun belirli bir saat koyun. Bazı insanlar ben sabah insanıyım der o zaman kahvaltı öncesi, akşam insanıyım derseniz gece yatmadan evvel ancak oturarak meditasyonunuzu yapın. Günlük meditasyonunuzu sabah yüzünüzü yıkamak ya da akşam dişlerinizi fırçalamak gibi bir rutin haline gelebilir.

3-    Kendinize uygun bir duruş bulun. Sandalye ya da minderde olabilirsiniz. Kendinizi fazla sıkmadan ancak belkemiğiniz dik durumda olsun. Bedeniniz yeryüzü ile bağlantıyı kurabilsin, elleriniz rahatça dinlensin, kalbiniz yumuşak ve gözleriniz nazikçe kapalı olsun.

4-    Tüm dikkatinizi nefesinizin yarattığı duyumlara verin. Nefes alıp verirken nefesinizi izleyin. Derin nefes aldığınızda, bunu bedeninizde en çok nerede hissettiğinize bakın. Boğazınızda ya da burnunuzun ucundaki serinliği hissedin. Doğal olarak nefes alıp verirken dikkatlice bedeninizde yarattı duyumları, nefesi alıp verirken bedendeki rahatlamayı hissedin. 

5-    Birkaç nefesten sonra zihin muhtemelen dolanmaya başlayacaktır.  Bunu fark ettiğinizde tekrar nefesinize dönün. Dönmeden evvel nereye gittiyseniz kendinize bilinçli bir şeklide bunu “düşünme”, “duyma”, kaşınma” şeklinde söyleyebilirsiniz. Dikkatinizin gittiği yeri isimlendirdikten sonra, nazikçe bir sonraki nefese dönün. Daha sonraları meditasyonunuzda zihninizin gezindiği yerlerde  daha bilinçli çalışacaksınız, başlangıç için bu bir kelime ve basitçe meditasyona dönmek yeterlidir.

6-    Oturduğunuz sürede nefesin ritminin doğal olarak değişimine izin verin.Kısa, uzun, hızlı, yavaş, zor ya da kolay. Nefesle yavaşlamanıza fırsat verin. 

Bu bir pratiktir. Sadece merakla kendinizi izlemek ve sabırla değişimi gözlemek yeterlidir. Nefesinizi kullanarak merkezlenmeyi kendinize öğretebilirsiniz. Kendinizi dinlemek ve kendinizle bağlantı kurmak için basit, aynı zamanda bedeniniz, tavrınız ve başkaları ile ilişkinizde farkındalık geliştirmek için çok güzel bir egzersizdir. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde yaşamınızın bir parçası olur. Nasıl ki siz spor yapmaya alıştırırsanız bedeninizi, bir gün yapmadığınızda eksikliğini hissedersiniz, aynen bu egzersizlerede beden, zihin günlük olarak ihtiyaç duyacaktır.

Merkezlenmek demek zihni şimdiki zamana getirmek, durumları daha gerçekçi gözlemek ve otomatik davranışların dışında seçim yapabilme gücünü ele almak demek. Anda olmak hayatı duymak ve onunla muhabbet etmektir aslında.

Instagramdan “iyihayatatolyesi” ni takip etmenizi tavsiye ederim, birlikte meditasyon yapacağımız akşamlarından haberdar olabilirsiniz. An farkındalığı meditasyonları ve aynı zamanda enerjimize odaklanacağımız, bedenimizde biriken günün stresini toprakladığımız meditasyonlar da yapacağız. 

(6 adım Jack Kornfield’ın yazısından alınmıştır.)


38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page