top of page
  • zeynepberkol

Karakter Güçü Olarak "Sevgi"

İyi Hayat Atölyesi'nde, Güçlü Yönleri ya da başka bir ifadeyle "karakterin güçleri"ni her zaman vurgular, bu konuyu Atölyeler, Bireysel Koçluk Programları ile desteklerim.


Genelde gelişime açık yönlerimiz için gösterdiğimiz ilgi, güçlü yönlerimizi odağımızdan uzaklaştırır. Kendi yaşam deneyimimde bu iki tarafı dengeye sokmak, anlamak ve bilinçli seçimler yapabilmek, güçlü yönlerim üzerinde düşünmek ve kendimi izlemek gibi belirli bir çalışmayı gerektirdi. Hala izlemeye, öğrenmeye devam ediyorum. Bile isteye ve zevkle…


Karakterin Güçlü Yönleri viacharacter.org sitesinden takip edebilir ve hatta oradan kendi karakterinizin güçlü yönleri ile ilgili ücretsiz bir anket yapabilirsiniz. Tercih edenler için ücretli olan detaylı raporlar da var ancak ben bireysel çalışmalarımda müşterilerimle ücretsiz olanları ile de çok rahat çalışabiliyorum.


Bu envanter, 24 karakter özelliği üzerinden bir değerlendirme yapar, bunları altı erdem altında toplar. Değerlendirmede, bu özellikler için var ya da yok demez, her insanda var olduğunu söyler ve kendi içinde bir sıralamaya tabi tutar. Eğer bu envanteri yaparsanız sizde var bu olan özellikleri ne yoğunlukta kullandığınızı görürsünüz. Çok ya da az kullanımınızın yaşamınızın bu kesitinde nasıl bir etki yarattığını sorgulayabilirsiniz. İlişkilerinize nasıl yansıdığının üzerine düşünüp iç görü oluşturabilirsiniz.


Doğal olarak, Şubat ayının konusu “sevgi” ve hepimiz için bir güçlü karakter özelliği. Kimimiz bu özelliği daha fazla yansıtma kapasitesine sahip kimimiz daha az.



Bu çalışmada yapılan değerlendirmeye göre sevgi, “İnsanlık” erdemi altında ele alınıyor ve başkalarıyla şefkatli ilişkilerde ortaya çıkan güçler olarak tanımlanıyor. Kişiler arası ve çoğunlukla birebir ilişkilerle ilgili olan “insanlık”erdemi altında değerlendirilen güçlü yönler; nezaket, sevgi ve sosyal zeka olarak ifade ediliyor.


VIA ya göre, sevgi bir duygudan ziyade bir karakter gücüdür ve insanlarla yakın ilişkilere ne kadar değer verdiğinizi ve bu yakınlığa sıcak ve samimi bir şekilde ne kadar katkıda bulunduğunuzu ifade eder. Nezaket, herhangi bir ilişkide uygulanan bir davranış kalıbı olabilirken, karakter gücü olarak sevginin, gerçekten en yakın ve en sıcak ilişkilerinize yaklaşma şeklinizi ifade ettiğini ve sevginin karşılıklı olduğunu, hem başkalarını sevmeyi hem de başkalarından sevgiyi kabul etme isteğinizi ifade ettiğini dile getiriyor.


Her biri biyolojik ve evrimsel bir temele sahip dört tür sevgiyi ise şöyle açıklıyor:


Bağlanma sevgisi: Çocuk için ebeveyn; ebeveyn için çocuk

Şefkatli/özgecil-diğerkam sevgi: nezaket

Arkadaş sevgisi: arkadaşlık

Romantik sevgi: eş/partner/erkek arkadaş/kız arkadaş


Bu tip kategoriler bazen bizim ifade ediş şekillerimize uymayabilir ya da tam kapsamayabilir. Elbette sizin de kendinize göre, sizin gönlünüze göre ifade şekliniz ya da tarifiniz vardır. Bununla birlikte üzerine düşünmek için bize bir yön gösterdiği de kendi fikrimce bir gerçek. Yakın ilişkilerimizdeki samimiyeti sıcaklığı sorgulayabilir, karşılıklılığını ve bunun dengesini sorgulayabiliriz.


Sevgi üzerine düşündüğümüz bu ay onun çoğalmasına, yayılmasına ve dünyayı daha güzel bir yer haline getirmesine katkıda olması en büyük dileğim.


Her daim sevgiyle...

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page