top of page
  • zeynepberkol

Yeni Bir Şey Öğrenmek Herkese İyi Gelir.

Stres ile başa çıkmanın hepimiz için çeşitli yöntemleri var. Mesela benim için her ne ile ilgileniyorsam, onu bir süre bırakıp yürüyüş yapmak, kendimce çarelerimden bir tanesidir. Bu doğru yöntemler kişisel olarak farklılık gösteriyor tabi ki. Eminim size iyi gelenler içinde bana iyi gelecek ve yine bana iyi gelenler içinde size pek de iyi gelmeyecek olanlar vardır.


Michigan Üniversitesi’nde özellikle iş dünyasında insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, stresle baş etmenin en yararlı yolunun, benimki gibi rahatlama yöntemlerinin dışında, aslında “yeni bir şeyler öğrenmek” olduğu gözlemlenmiş.

Bunu da şöyle açıklıyorlar; “yeni bir şey öğrenmek kaynak inşa etmek demek, içsel kapasiteyi arttırmak demek”. Ben bunu şöyle gözümde canlandırdım. İçimde yeni bir kapı bulmak, açmak ve daha geniş bir mekâna kavuşmak gibi. Her bir kapının ardında yeni bir hazine var ise onu keşfetmek gibi. Belki de benim için yeni bir şey öğrenmek bu derece keyifli ve değerlidir. Ondan çok sevdim bu araştırma sonucunu galiba:-)

Hemen konuya döneyim;

Konu ile ilgili verilen tavsiye ise stresli zamanlarda zihni aktive etmek, eyleme geçmek.

Peki bu nasıl olacak derken “Karakterin Güçlü Yönleri” devreye giriyor.

-Merak

-Yaratıcılık

-Şükran

-Eleştirel Düşünce

gibi yönlerimizi kullanarak iş yerinde yeni bir şeyler öğrenmek için;

1- Öğrenme molaları yaratmak

2-Online bir şeyler öğrenmek

3-Merak uyandıracak bir video seyretmek ya da makale okumak

öneriliyor.

Ayrıca, bu yeni şeyin illaki işle ilgili olması gerekmiyor bence. Tarih, felsefe, doğal taşlarla ilgili öğrenimler mesela, yeni notalar, seramik hamuru şekillendirme vs, ne ilginizi çekiyorsa artık. İş yerinde ortak ilgi alanlarının olduğu kişiler ile fikir alış verişi olabilir ya da 15 dakikalık RSA videoları, bir TED Talk bile olabilir, değil mi?

Pandemi sürecinde de çok kişinin yeni bir hobi edinmesi, mesela bahçecilik öğrenmesi (Master Class Ron Finley’i heyecanlı bir dizi gibi seyrettim ben:-) , yeni yetkinlikler edinmek için eğitimler alması da stres azaltıcı bir eylem olarak doğalından ortaya çıktığını düşünüyorum.

Yeni öğrenimlerle dolu günlere…

Zeynep Berkol

79 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page